HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2007. 12. 03. 10:02 vegyeskazetta

The Mamas and the Papas: California Dreamin'

Megkezdem önleleplező sorozatomat, melyben azok a számok fognak szerepelni, amik valamiért a legfontosabbak a számomra. Igen, lesz köztük ciki.



Gondos válogatással kb. 10-20 ilyen szám tud összejönni. A szelekciónak három szempontja van:

1. A számmal 18-20 éves korom előtt ismerkedtem meg.
2. Nagyon meghatározó volt az ízlésem kialakulására.

3. Ma sem szégyellem.


A nyitódarab nem is lehet más, mint a melankólia klasszikusa, a The Mamas and the Papastól a California Dreamin'. Ez a szám még az abszolút top kedvenceim közt is afféle "első az egyenlők között" helyen van.

Mit kerülgessem a nagy szavakat: ez a legjobb szám, amit valaha hallottam.

Nincs még egy ilyen helyzet, amiben jobban megfogalmazódhatna az elmúlás, az elhagyatottság, a szorongás. Mert mi is lehet letargikusabb annál, mint amikor az ember holtszezon idején egy kihalt, néptelen nyaralóhelyen egyedül bolyong? Fázósan húzza össze a kabátját a szürke, téli ég alatt, és rezignáltan szemléli az üres partot: elképzeli, ahogy a strand az összes lelakatolt mólójával és bódéjával együtt mély álomba merült, és a nyárról álmodik, amikor boldog nyaralók falkái élvezik a napfényt és a meleg tengervizet. De most jéghideg víz csapkodja a partot, a levelek barnán csüngenek a fákról, a fű lucskos a dértől, és sehol egy lélek, csak a sirályok rikoltoznak a sötét víz felett.

Aki állt már meg télen a Balaton mellett utazva, csak azért, hogy megnézze a nyárról jól ismert partszakaszokat, üdülőket, üzleteket, az tudja, milyen fojtogató élményről szól a dal.

Gyönyörű a bevezető gitárfelbontás, aztán a végig ereszkedő akkordmenet, a telt vokál, az ismétlődő, panaszos sorok. És a klipben a fürdőkádból előugró, idétlenül vonagló cheerleader-ruhás táncosok még külön szürreális-pszichedelikus hangulatot adnak ennek az amúgy is alig megragadható hangulatú számnak.

All the leaves are brown
And the sky is grey
I went for a walk
On a winter's day

I'd be safe and warm
If I was in L.A.
California dreamin'
On such a winter's day...

The Mamas and the Papas: California Dreamin' (1965)

Van ennek a dalnak egy tökéletes párja, egy novella, ami - nem meglepetés - a kedvenc horror-novellám (Shirley Jackson: Nyaraló népség). Attól a legfélelmetesebb, hogy lényegében semmi nem történik benne. Épp csak annyi, hogy véget ér a szezon az üdülőhelyen, a város kiürül, a nyaralók elköltöztek, a boltok bezártak, az élet szépen leáll, és a helyét átveszi valami fenyegető üresség. Egy idős házaspár vacog a fűtetlen házában, hallgatja a távoli külvilág jelentés nélküli híreit, nézi a kihalt tájat, és egyre jobban retteg valamitől...

Hallottam már egypár szomorú számot - talán látszik, hogy ezekre specializálódtam. De még egy ennyire a magányra hangszerelt, baljóslatú dalt az elmúlt 20 évben ezen kívül még nem.

9 komment

Címkék: zene usa hippi too young to die


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr93250139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té! · http://asitasmajdnyujtozas.blog.hu/ 2007.12.03. 22:12:15

"Nincs még egy ilyen helyzet, amiben jobban megfogalmazódhatna az elmúlás, az elhagyatottság, a szorongás. Mert mi is lehet letargikusabb annál, mint amikor az ember holtszezon idején egy kihalt, néptelen nyaralóhelyen egyedül bolyong? Fázósan húzza össze a kabátját a szürke, téli ég alatt, és rezignáltan szemléli az üres partot: elképzeli, ahogy a strand az összes lelakatolt mólójával és bódéjával együtt mély álomba merült, és a nyárról álmodik, amikor boldog nyaralók falkái élvezik a napfényt és a meleg tengervizet. De most jéghideg víz csapkodja a partot, a levelek barnán csüngenek a fákról, a fű lucskos a dértől, és sehol egy lélek, csak a sirályok rikoltoznak a sötét víz felett."

Le a kalappal :)) No, ilyen egy fantasztikus post.

Imádom ezt a dalt, a novellát is ismerem, és rendszeresen átélem ezt az érzést, ha télen lelátogatok siófokra. Legkülönösebb a Beach-house sétány, ami teljesen elnéptelenedik ilyenkor, és ahol nyáron tömegek voltak, arról most azt sem hinné el az ember, hogy valaha ember járt a közelben.
Én amúgyis erősen vonzódom a télhez, és azon belül is két dolgot imádok nagyon átélni.
Ha nem bánod, elmondom. Az egyik, mikor télen késő éjjel elmegyek sétálni, lanyha, épp hogy elviselhető szél fújdogál, erős, sűrű köd van, amitől még sötétebb lesz és alig látszódik, milyen erősen havazik, ám a kitartóan pislákoló közvilágítás kis fényfoltjainál látható mennyire is esik a hó. Persze a kihalt környék, csak néha 1-1 kósza autó, vagy hazafele siető ember és a teljes csend fontos. Ilyenkor ami nálam nagyot üt, az egy John Mayall - Blues for the last days szerű kesernyés dal.
A másik korán reggel, mikor még mindenki alszik, még nem indult be a nap, már nagyjából kivilágosodott, pár ablakban már ég a lámpa, én állok a buszmegállóban, várom a buszt, és a hóesésben, a ködben, a házak között pont a homályos Mecseket látom, és a csúcsán a fehér masszából kilógó TV torony tetejét. Persze ezekhez az élményekhez automatikusan hozzátartozik egy mp3 lejátszó ilyen, és ehhez hasonló zenékkel. :)

Té! · http://asitasmajdnyujtozas.blog.hu/ 2007.12.03. 22:19:54

A második élményhez elfelejtettem odaírni, hogy Trinity's Breakfast - Spending Time vagy Hallucinogen - L.S.D. (World Sheet 0f Closed String) c. elektronikus dalok zseniálisak...
azért tudom ilyen pontosan, mert épp a minap éltem át. :)

csoo · http://newkidsontheblog.blog.hu 2007.12.11. 23:52:46

én is nagyon bírom. főleg 0:50-nél azt a részt, hogy "well, i got down on my kneeeees", az szinte katartikus. múltkor olvastam ezt a postot, aztán rájöttem, hogy nekem töltenem kell ilyet. úgyhogy köszi.

gdd 2007.12.17. 09:32:13

Wow! Én ezt a számot annó egy feldolgozásból ismertem meg, a Beach Boys előadásában (az is nagyon jó!)
De engem nem a szövegvilág fogott meg benne annó, hanem a dallam, aztán kezdtem csak el meghallgatni úgy tényleg...
Mindenesetre örülök, hogy más is van rajtam kívül, aki szereti (meg egyáltalán ismeri) az ilyen régi felvételeket, és még meg is osztja másokkal. Ezek a dalok értéket képviselnek még ma is, terjeszd az "igét" csak így tovább! :):)

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2008.01.23. 18:14:37

Ennek a számnak a jazz-verzioját megtaláltam egy George Benson LPn :

blog.3516.sk/?p=34

lásd belinkelt youtube-os video

Balázs Ferenc 2008.05.17. 22:39:15

Sziasztok! Valóban fantasztikus ez a zene. Már évek óta próbálom minden változatát beszerezni és egy motoros klubnak is ez a "hímnusza"'. A pontos magyar fordítását sajnos sehol nem tudom beszerezni. Tudna valaki segíteni ebben? Előre is köszönöm!

Csaóóóó

Ui: Ha tudtok segíteni, akkor a californiadream@freemail.hu vagy adrkoral@freemail.hu címre írjatok...
süti beállítások módosítása