HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2007. 12. 11. 10:14 vegyeskazetta

Izrael halott menyasszonya: ötven éves lenne Ofra Haza

Ofra Haza, a leghíresebb izraeli énekes 1957. novemberében született és hét éve halt meg. A world musictól a Gothic rockon át Iggy Popig: pillanatképek rövid pályafutásából.



Ofra Haza úgy ötvözte a tradicionális zenét a poppal, hogy egy személyben volt Izrael Sebestyén Mártája és Szűcs Judith-ja. Születését és halálát is viták övezik. 1957-ben született, jemenita zsidó, bár az arabok elvitatták a származását, mondván az énekesnő valójában arab, és csak azért adta ki magát zsidónak, hogy szerepelhessen az izraeli tévében - amiben nem igazán értem a bizniszt, lévén hogy az arab tévénézők kb. kétszázszor annyian lehetnek, mint az izraeliek.

A másik homályos kérdés a halála - a közvélekedés szerint AIDS-szel összefüggő betegségben hunyt el, bár a család soha nem járult hozzá a vizsgálatok eredményének nyilvánosságra hozásához. Az Ofrával szimpatizálók szerint csakis férje, Doron Ashkenazi üzletember fertőzhette meg HIV vírussal, hiszen vallásos nő lévén Ofrának soha nem volt senkije rajta kívül. Mivel azonban Ofra 40 évesen ment hozzá Ashkenazihoz, ez azt jelentené, hogy mindaddig szűz is volt - én viszont, már bocs, de még a vallásosabb zsidó lányokat is engedékenyebbnek ismertem meg ezen a téren.

Hagyjuk is, lássuk a pillanatképeket ennek az égi hangnak a pályafutásából.

Az első legyen legismertebb számának, az Im Nin'Alu-nak, egy jemeni népdalnak egy korai, még tradicionális kísérettel felvett, valószínűleg az izraeli tévéből származó változata 1978-ból. Hadd higgyem, hogy nem playbacket hallok, mert a 21 éves, tündöklően bájos, cigánylány-kinézetű Ofra torkát minden erőlködés nélkül hagyják el a rendkívül nehéz dallamok, bár egyelőre mélyebb regiszterben énekel, mint a világhíres verzióban.


Ofra Haza: Im Nin'Alu (1978)

A következő szám ismét az Im Nin'Alu, de már az 1988-as MTV-kompatibilis verzió, aminek köszönhetően a civilizált, azaz műholdas televízióval rendelkező világ minden sarkába eljutott ez a szárnyaló, homokdűnék módjára fodrozódó dallam. A fent említett nagyvilág leginkább ekkor ismerte meg Ofra egzotikus szépségét, az arany diadém alól kivillanó, sivatagi napként égető tekintetét, ezeregyéjszaka-hangját.


Ofra Haza: Im Nin'Alu (1988)

A mainstream diszkóslágerré mixelt Im Nin'Alu a nyolcvanas évek végén nálunk is dőlt a tévéből, rádióból, Zenebutikból és Poptarisznyából; harmadik számunk azonban, a Sisters of Mercy-vel készített Temple of Love, a kilencvenes évek elejének egyik legnagyobb alternatív slágere volt, az ultimate Gothic rock himnusz. Erre ugrált a Blue Box, a Total Car és a Fekete Lyuk VBK-tól bódult tinédzsernépe péntek-szombat esténként, egy-egy Cult és Jane's Addiction között.


The Sisters of Mercy feat. Ofra Haza: Temple of Love (1990)


The Sisters of Mercy feat. Ofra Haza: Temple of Love (Remix 1992)

Utolsó pillanatképünk is egy kollaboráció, már Ofra halála után ismertem meg. A szám az honour killingnek nevezett barbár szokásról szól, melynek lényege, hogy bizonyos törzsi kultúrákban, és jelenleg a muszlim világban ha egy nő a férfiak szerint erkölcsi bűnt követ el (pl. hajadon, és terhes lesz, vagy nem ahhoz megy, akit kijelöltek neki), a közösség lényegében brutálisan kivégzi. Ha elmenekül, akkor szabad prédává válik - bárki büntetés nélkül megölheti. A szokás ma is létezik, a muzulmánok magukkal hozták Európába is, állítólag csak Németországban több tucat honour killing történik évente. A szám narrátora Iggy Pop:


Ofra Haza feat. Iggy Pop: Daw Da Hiya (1992)

Ofra Haza 2000. február 23-án halt meg, 42 éves korában, tüdőgyulladásban. A Tel Aviv-i temető csak egyszer látott akkkora tömeget, mint Ofra temetésén: a gyilkosság áldozatául esett Jichák Rabin miniszterelnök öt évvel azelőtti búcsúztatásán. Attól a pillanattól, hogy bejelentették Ofra Haza halálhírét, minden izraeli rádió az énekesnő számait kezdte játszani, és abba se hagyták; órákig, talán napokig megállás nélkül szólt az ország kedvencének hangja, jemeni dallamoktól a jiddis nótákig, diszkótól az Arany Jeruzsálemig.


Ofra Haza sírja Tel Avivban

Ezen az oldalon Ofra Haza 27 lemeze tölthető le albumonként, közvetlenül szerverről:
http://www.imninalu.net/albums.htm


5 komment

Címkék: zene pop izrael csaj aids zsidó too young to die ethno world music


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr43258578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár Zsuzsanna 2007.12.11. 14:11:06

gyonyoru volt.. szepsege, hangjanak tisztasaga.

Aldassek erte az O.valo.

?! 2007.12.11. 14:49:29

Ez nem egyfajta kegyeletsértés?
"Ezen az oldalon Ofra Haza 27 lemeze tölthető le albumonként, közvetlenül szerverről" - elég durva egy kalózszervert belinkelni egy ilyen cikk végére :-/

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2007.12.11. 22:03:30

Egyáltalán nem értem a logikádat. Ha kölcsönadsz valakinek egy Doors CD-t, vagy egy Tolsztoj-kötetet, az kegyeletsértés? Nem a művész iránti tiszteletből teszed?

esther 2007.12.11. 22:53:07

ofra is one of a kind her voice will last forever

nyalógép 2021.05.04. 22:53:52

@?!: Minden tiszteletem a művésznőnek, de sajnos őt sajnos már nem tudjuk megkárosítani.
süti beállítások módosítása