HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2009. 03. 09. 08:36 vegyeskazetta

Megszűnik a legjobb online zenetévé

Kilenc évi működés után anyagi problémák miatt e hét végén bezár az egyik legjobb online zenetévé, a holland Fabchannel. Péntekig még öt napotok van a több száz koncertvideó archiválására.

A Fabchannel kilenc éves fennállása során több mint ezer koncertet rögzített profi munkatársakkal, teljes hosszúságban, több kameraállással, gyakorlatilag tévéminőségben. A koncertvideókat letölteni ugyan nem lehetett, de ingyen nézhette, playlistekbe rendezhette, és embeddelhette őket a világ minden tájáról bárki.

A filmek minőségére jellemző, hogy nem ritkán dvd-formátumra átírva fel-felbukkantak torrent site-okon is. A koncertek színhelye az egyik legfontosabb európai koncerthelyszín, a templomból átalakított, legendás Paradiso volt. A Fabchannel - sok egyéb díj mellett - a 2006-os Webby Awards versenyen a legjobb zenei website díját kapta.

<a href="http://www.fabchannel.com/madness_concert/2005-07-19" _fcksavedurl="http://www.fabchannel.com/madness_concert/2005-07-19">Live Concert Video - Madness</a>

 Madness

Az oldal fenntartói évek óta építgették azt az üzleti modellt, amely hosszú távon biztosította volna ennek a remek weboldalnak a fennmaradását. A Fabchannel kiadásait a nyilvánvaló technikai költségeken kívül az egyre zsémbesebb zeneipar követelései dobták meg: azok a kiadók, melyek egyáltalán hozzájárultak művészeik rögzítéséhez - és itt nem csak a legnagyobb labelekről van szó, hanem a kis, független kiadókról is - közvetlenül vagy szerzői jogi ügynökségek révén jókora sápot vetettek ki minden egyes kattintásra.

Önálló bevételei azonban nem voltak a Fabchannelnek. Nem is lehettek, hiszen jószágaik, a rögzített felvételek jogaival nem ők, hanem az említett társaságok rendelkeztek, melyek viszont ellenálltak a Fabchannel által javasolt, bevételeket termelő megoldásoknak (pl. letöltés pénzért, vagy dvd-kiadás).

<a href="http://www.fabchannel.com/the_pipettes_concert/2006-10-11" _fcksavedurl="http://www.fabchannel.com/the_pipettes_concert/2006-10-11">Live Concert Video - The Pipettes</a>

 The Pipettes

A megoldást, vagyis a bevételi forrást végül a koncertfelvételek első másodperceiben lejátszott rövid reklámok jelentették volna, melyek bevételeit a Fabchannel jórészt a kiadóknak és ügynökségeknek csurgatta volna vissza. Cserébe csak annyit kértek, hogy rögzíthessék és ingyen feltehessék a koncerteket. Tavaly minden okuk megvolt a bizakodásra, hiszen sikerült megállapodni az egyik óriással, a Universal Music Grouppal.

A folytatás azonban elmaradt. A várt reklámbevételek nem folytak be, és a site látogatottsága sem növekedett a remélt mértékben. Az ok: a kiadóknak csak bólintaniuk kellett volna a Fabchannel javaslatára, hogy a pénzükhöz jussanak, de nem tették. Még a Fabchannel vezetője is - aki tegnap hosszabb blogbejegyzést szentelt a történetnek - lényegében értetlenül áll azelőtt, miért zárkóztak el a kiadók az új promóciós modell elől.

<a href="http://www.fabchannel.com/tricky_concert/2003-07-01" _fcksavedurl="http://www.fabchannel.com/tricky_concert/2003-07-01">Live Concert Video - Tricky</a>

 Tricky

De, mint írják, épp a teljes anyagi csőd elkerülése érdekében húzzák le a rolót, és lépésükkel azt is el akarják kerülni, hogy a nem kis értéket jelentő felvételektől meg kelljen válniuk. Egyelőre azt remélik, valamilyen formában újra megjelentethetik őket a weben.

Péntekig még öt napotok van tehát arra, hogy technikai megoldást találjatok a Flash videók rögzítésére és archiválására. Vagy bízhattok abban, hogy ami egyszer felkerült az internetre, többé nem tűnik el soha.

Zárásképpen kis személyes válogatás a Fabchannel koncertjeiből, az engem érdeklő műfajokon belül. (Találtok ezeknél híresebb együtteseket is a Fabchannelen, csak azok olyan stílusokba tartoznak, melyek vagy a priori szarok - pl. jazz, metál, hiphop, r'n'b stb. -, vagy nem értek hozzájuk, pl. worldmusic, electro).

Andrew Bird
Buzzcocks
Calexico
Duffy
Heather Nova
Iron & Wine
John Cale
Levellers
Madness
Martha Wainwright
Okkervil River
Stuck Mojo
The Arcade Fire
The Black Keys
The Pipettes
Tricky

A többi itt: http://www.fabchannel.com

 

15 komment

Címkék: zene tv ingyen reklám film internet üzlet koncert holland promóció ingyenzene


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr58987330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.03.09. 09:53:30

hú, ez jó! Nem ismertem egyáltalán.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.03.09. 10:42:32

én sem. most meg már mindegy :)

pitaa 2009.03.09. 11:18:54

ha ez az egyik legjobb online zenetévé, miért nem hallott róla senki? :) az emberek repülnek az ingyenes tartalomra, főleg ha minőségi, szóval valamit nagyon szarul csináltak. egyébként az első két koncertnél, amit meg akartam nézni rights expired volt... a kiadók természetesen bekaphatják.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.03.09. 15:08:42

Hát ez a baj, hogy nem lett elég nagy a látogatottsága. És igen, a másik, hogy még azoknak a videóknak a sugárzási vagy miafene jogát sem kapták meg örökre, amelyeket rögzíthettek. Hanem csak meghatározott időtartamra.

aFx 2009.03.09. 22:07:21

a kiadók meg még mindig nem veszik észre, hogy a saját vevőiket b*szkurálni nem jó megoldás.

ja hogy a hozzáadott értékük a promoció és a stúdió... utóbbi probléma lassacskán megoldódni látszik (home studio összerakása egyre kisebb és kisebb pénzből megvan, és jelenleg már otthon is egész jó mastert meg lehet csinálni), előzőre meg ott a net. jó, a cdt is le kell gyártatni/bakelitet is vágatni, de ezek is megoldhatóak.

ha megint nekiállnék zenét készíteni, első dolgom lenne kidobni myspacere/torrentre, avagy vigyétek, és ha jó, küldjétek tovább. jelenleg az alulról építkező terjesztési modell szvsz jobb, lehet, hogy nem lesznek akkora megazenekarok (pár a NIN és Radiohead kísérlet eredményeire az utolsó album kapcsán kíváncis lennék... főleg a NIN mp3 vs lossless vs cd vs bakelit vs gyűjtői fogyási számokra), és persze a kiadóknak egy fillér nem jutna (ASVÁnak meg főleg, ld a jogok managelése házon belül marad, amit meg csinálnak az a nyílt arconköpése a szabad versenynek), de ez legyen az ő bajuk.

ígyis úgyis Németországból kell berendelnem azokat a zenéket, amiket hallgatok, szóval még a végén a cdk is olcsóbbak lennének... incl postaköltség és minden más.

ja meg elmúlt az idő hogy az mtv mondja meg mi a jó... gyakorlatilag az egy irányított marketingeszközzé vált, ellenben nézd meg a last.fmet...

a kiadóknak gyorsan kéne eszmélniük, amíg még kaphatnak szeletet a tortából.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.03.09. 22:24:46

Nem hiszem el, hogy ennyire ostoba őskonzervek ülnek a kiadók főnöki székeiben. Nem szeretem ezt, de olyan muflonoknak képzelem őket, akiknek f*ngjuk nincs a haladásról, sem az új szelekről, melyek remélhetőleg el fogják söpörni őket. Ezek nem látják pl. az itunes store sikerét? Hol élnek ezek, traktorgumibelsőben?
Amúgy kíváncsi vagyok, ezt a label-ek tulajdonosainak köszönhetjük, vagy a menedzsmentjeinek? Amennyiben ez utóbbiaknak, akkor ők nagyon gyorsan seggbe lesznek rúgva, a tulajdonosok előbb-utóbb rájönnek, milyen ballépéseket csináltak. Ha viszont a tulajok tiltakoznak vehemensen, akkor itt nincs mese: tönkre fognak menni. Vagy csak remélem?

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.03.09. 22:49:28

Az a baj, hogy ekkora ostobaságot el se tudok képzelni a labelek részéről. Szerintem valamit a Fabchannel is nagyon elkúrhatott, vagy a CEO nem volt őszinte a blogposztjában. Elvégre a labelek élén is üzletemberek állnak, akik nem eleve utálják az internetet.

HoNoLuLu Communications 2009.03.09. 23:30:10

@Tichamér: az iTunes-on PÉNZÉRT adnak zenét nem?

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2009.03.10. 07:53:22

Hát azért, hogy a jazz a priori szar... Elfogadom, hogy nem szereted, meg neked nem tetszik, de egy kissé ez így erős.

Dervenkál Egon 2009.03.10. 08:14:37

@aFx: elárulom, hogy amint hagyományos piaci eszközökhöz nyúlnál, pl. fellépnél, stb. mindját fizetned kéne. Pontosabban nem neked, de a fellépés szervezője pl. már jogdíjat kéne fizessen az Artisjusnak, amiből elvileg te részesedsz (persze nem). Így viszont csak akkor tudnál a neten túl terjeszkedni, ha lenne ember, aki fizet neked/érted...

kujoon 2009.03.10. 09:24:15

ezek a pipettás kiscsajok de jól néznek ki... különösen a szemüveg nélküli szőke...amúgy télleg kapják be a kiadók, de ez a fabcsanel is eléggé titokban nyomta eddig...

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.03.10. 09:35:06

@Gyagilev: Persze, hogy erős... ez az én mániám, nem kell rá ugrani, rám kell hagyni :)

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.03.10. 09:50:14

@kujoon: A pipettás kiscsajok ebben a felállásban sajnos feloszlottak. De itt van róluk bővebben: vegyeskazetta.blog.hu/2007/12/07/uj_pipettes_video_because_its_not_love

kujoon 2009.03.10. 11:11:35

vegyeskazi, köszi, bár sztem az embed videón is így néznek ki legfeljebb a hajuk más színű. de hát ez, mint tudjuk, nőknél csak pillanatnyi állapot.Amúgy a zenéjük gyakorlatilag csapnivaló, de a látvány kellemes... :-)

Mr. Ligthman 2009.04.22. 18:30:17

A kiadók "művészek", nem pedig üzeltemberek. A zenéhez talán értenek, de az üzlethez nem. Nem a CD piac haldoklik, hanem az a modell, amit erőltetnek (hogy ti. az occsó kell a népnek). A minőségi, igényes kiadványokért több pénzt is kiadnak a vásárlók (lásd. díszdobozok).
süti beállítások módosítása