HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2007. 12. 18. 08:47 vegyeskazetta

Gyilkosság a koncerten: Under My Thumb

- Ott voltam Altamontban, amikor megölték azt a fiút.
- Igen? Én meg voltam egy Alice Cooper show-n, ahonnan hat embert vittek el súlyos törésekkel.
Woody Allen: Annie Hall

Sok gyilkos hangulatú számot szeretek, de ez köztük az egyetlen, ami alatt tényleg megöltek valakit. A Rolling Stones-szal folytatódik az önleleplezés.



Önleleplező sorozatom lényege, hogy összegyűjtöm a számomra régóta legfontosabb számokat. A szelekció három szempontja változatlan:

1. A számmal 18-20 éves korom előtt ismerkedtem meg.
2. Nagyon meghatározó volt az ízlésem kialakulására.
3. Ma sem szégyellem.


A sorozat első darabját, a letargikus hippi-pop klasszikus California Dreamin'-t csak egy év választja el ettől a számtól: az Under My Thumb az 1966-os Rolling Stones lemezen, az Aftermath-on jelent meg, azaz a híresebb számok közül egy időben pl. a Lady Jane-nel.

A lemezen szereplő stúdiófelvételen kívül még két ismertebb változata van. Az egyik az 1969-es altamonti rockfesztiválon készült felvétel, ami azért különösen megrázó, mert a Stones épp ezt a számot játszotta, mikor a helyszín biztosítását ellátó Pokol Angyalai megöltek egy embert a közönségből. Az ismert történet szerint egy Meredith Hunter nevű, 18 éves fekete fiú pisztolyt húzott elő, mire a rendfenntartók több késszúrással halálosan megsebesítették. Az eseményt három kamera is rögzítette, de maga a gyilkosság biztonsági okokból nem került bele a koncertről készült Gimme Shelter című filmbe, amelyből itt hallható az a néhány perc, amit Meredith Hunter is életében utoljára hallott:

The Rolling Stones: Under My Thumb (Altamont, 1969)

A másik a felpörgetett, és az elején jól félrefogott 1981-es verzió, ami nyitószámul szolgált a Stones abban az évben tartott, nagyszabású amerikai turnéjához, és amiben az eredeti szövegben szereplő lányt már asszonyra cserélte Mick Jagger. Ez a változat szerepel a turnéról készült Still Live koncertlemezen és a Let's Spend the Night Together koncertfilmben:

The Rolling Stones: Under My Thumb (amerikai turné, 1981)

Ez pedig a stúdiófelvételhez legközelebb álló, korabeli videó, amit fel lehetett kutatni:

The Rolling Stones: Under My Thumb (angol televízió, 1966 körül)

Az eredeti zenéjét szerintem két dolog határozza meg nagyon. Az egyik a marimba nevű ütőshangszer, aminek a megszólaltatását Brian Jones-nak tulajdonítják, bár mások határozottan állítják, hogy a lemezre nem is ő, hanem egy névtelen stúdiózenész játszotta fel (és hogy Brian egyáltalán nem is volt akkora hangszerzseni, mint az a köztudatban él). Az mindenesetre látható, hogy a fenti tévéfelvételen Jones "játékának" köze nincs a marimbán megszólaló hangokhoz. Bár az is igaz, hogy ugyanitt valószínűleg Jagger éneke az egyetlen, ami nem playbackről ment.

A másik, ami nekem nagyon meghatározó, az Bill Wyman basszusgitárja, ami először borzasztó mélyen és alattomosan brummogva kezd, aztán Bill már az első strófa alatt rálép a fuzz pedálra - ennek van az az élesen recsegő, torz hangja, különösen pengetővel, ahogy Bill játszik.

A szöveg alapértelmezésben ugye arról szól, hogy a pasas diadalt ül egy nő felett, aki régen a hatalmában tartotta, de most fordult a kocka - hápogtak is nőgyűlöletet emlegetve miatta a korabeli feministák. A csaj, aki egyszerre volt "vonagló kutya" és "sziámi macska", most már a "legédesebb házikedvenc a világon":

Under my thumb
The girl who once had me down
Under my thumb
The girl who once pushed me around

Jagger valami példátlanul gecin adja elő az önelégült, triumfáló férfit; a szöveggel szinte rugdalja a földön a megalázkodott nőt, aki nem nézhet többé senkire, szemben persze a férfival:

Under my thumb
Her eyes are just kept to herself
Under my thumb
Well, I can still look at someone else

A Stones-tól elég esélyes volt még a Paint It Black, esetleg a csodaszép 81-es Tattoo You lemezről valami. Rajtuk kívül még a Smiths vagy a Stooges esélyes rá, hogy több száma is bekerüljön a múzeumomba, a következő valószínűleg az utóbbitól a Search and Destroy lesz...


Korábban az önleleplezős sorozatban:
The Mamas and the Papas: California Dreamin'

1 komment

Címkék: zene brit rock angol blues hippi


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr74266280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblog.blog.hu 2007.12.18. 22:20:22

fú, egyértelműen a legjobb Stones-dal. jaés ezerszer boldogabban halnék meg ha erre gyilkolnának le, mintha mondjuk 30Y-t kéne hallgatnom közben :)
süti beállítások módosítása