HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2007. 06. 04. 00:15 vegyeskazetta

American Gothic

Woven Hand, Kultiplex, 2007. június 3.

David Eugene Edwardsot még előző együttesével, a 16 Horsepowerrel láttam először a Szigeten, életem egyik legnagyobb koncertje volt, máig előttem van, ahogy - talán prédikátor nagyapjától tanult gesztussal - hangtalanul imádkozik, és áldást oszt a koncert végén a részben tomboló, részben katarzistól bénult közönségnek. Pár évvel később már a Woven Handdel járt ugyanitt, letaglózó koncertjét emlékül új mp3-lejátszómon hagyta. A második, A38-as WH koncertet sajnos kihagytam, de a cikkcakkos idei turné budapesti állomására viszont ma este bepréselődtem az egykori Kinizsi moziba. Az oxigénviszonyok néhány percen belül a Himalája-alaptáboréhoz kezdtek hasonlítani; remélem, az a lány, akit ájultan vittek ki előlem az ötödik szám magasságában, azóta jobban van.

Volna egy szavam az egészen elvakult, Amerika-gyűlölő européer sznoboknak, akik szerint Amerikának nincs mitológiája, akik szerint ezen a földrészen csak felszínes, materiális dolgok teremnek, akik szerint itt nem volt történelem, és nem teremnek legendák. Amerika, ha eléggé letúrunk a mélyére, a leghátborzongatóbb legendák földje. Már annak, aki rezonál az ilyesmire - én igen, nem véletlenül falom a Twin Peakset, Poe-t, Lovecraftot, Stephen King jobban sikerült dolgait.

A Woven Hand baljós, szorongó, komoran ragyogó countryja számomra a Carnivàle és az American Gothic sorozatok misztikus Amerikájához hasonlít legjobban: David kántáló hangja, iszapsötét akkordjai mély, babonás vallásosságot idéznek, talán még az első puritán szekták idejében megrekedt tanyákat, a déli államok Biblia-lóbáló fundamentalista prédikátorait, elsivatagosodott, aszályos földeken ördögszekeret görgető homokvihart, világtól elzárt falvak gin áztatta, gyanakvó, babonás, elkorcsosult népét. David stílusát alt-countrynak szokás nevezni, manapság az ilyesmit Americana néven tagelik a megfelelő tagelős helyeken. Régebben még világzenének is mondtam volna, ha mára nem köcsögösödött volna el annyira ez a terminus.

Most már itthon ülök az oly megszokott, kellemesen fejfájdítós, koncert utáni zúgó füllel, új Woven Hand merchandise pólómban, a kelleténél pont három sörrel többel, és bendzsós arizonai parasztgyerek akarok lenni, vasvillával szénát hányni, az Úr haragjától és indián legendáktól egyszerre rettegni, és a legsötétebben csillogó countryt, bluest, gospelt hallgatni, átélni, mindörökké.

Praise the Lord, Glory, Hallelujah.

Bittorrent: Woven Hand - Woven Hand (2002)

Bittorrent: Woven Hand - Blush Music (2003)
Bittorrent: Woven Hand - Consider the Birds (2004)
Bittorrent: Woven Hand - Mosaic (2006)

Segítség: Hogyan tudok bittorrenttel letölteni?

2 komment

Címkék: zene bittorrent koncert usa country alt country southern gothic american gothic


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr892134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eretnek · http://wick.freeblog.hu/ 2008.03.26. 01:02:33

Üdvözlégy Kazi, velem a woven hand-et Toma ismertette meg, hálás vagyok érte.
Nagyon jól megfogalmaztad ezt a cikket, úgy néz ki globális a zenei sugallat amit Edwards ad, akármennyire is jellegzetesen amerikai.
És igen, amerikából ez a rész mindig érdekelt, Lovecraft és Poe miatt legfőképpen.

Woven Hand: Breathing Bull - búza ameddig a szem ellát, csend, és forróság, dűledező pajta, csikorgó szélmalom és mocsár szaga.

virtualdog 2009.01.12. 16:26:35

Én is imádom ezt a borzongató, egyszerre pórias és titokzatos közeget... amibe mélyen bele van ivódva az Afrikából hozott fekete hitvilág, az indiánok hiedelmei és persze az európai kultúra is... és mindez a bigott, mégis egyedi ízű, custom-made vallásosság vasabroncsába préselve...

Jó a cikk-kezdő kép, illik ide!

Ajándék, csak nektek, a témában:

Egy mocskos, kegyetlen, cinikusan geci Joe Landsdale novella:
www.revolutionsf.com/fiction/horrorshow/02.html

... és a belőle készült képregény:
rapidshare.de/files/41331088/Joe_Lansdale_-_Night_They_Missed_The_Horror_Show.zip.html
süti beállítások módosítása