HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2008. 02. 11. 08:31 vegyeskazetta

Magyar ingyenzenék: Anima Sound System

Azért abban van valami vicces, ha a harcos antikapitalisták belengetett ingyenzenéje a magenta óriás webshopjába, DRM-mel védett WMA formátumban kerül fel.

Anima Sound System

Jóízlésű ember ugye alapból nem hallgat olyan előadót, aki védi az esőerdőket, néger kisgyerekekkel fényképezkedik, folyamatosan hadakozik a rasszista és elnyomó társadalommal, és a tetejébe állandóan bush-ozik meg irakozik.

Igen, az önmagukat túlértékelő, szereptévesztett, fárasztóan átpolitizált balos művészek típusáról van szó.

Oké, vannak kivételek: Patti Smith-nek pl. simán megbocsátottam még az afganisztáni zászló lengetését meg az ócska hippi pacifista dumát is a szigetes koncerten. Na de ő egy Patti Smith basszus, átalakította a popzenét as we know it, és már nem fog megváltozni. Ilyen a drága Billy Bragg is, aki meg annyi bájjal és derűs szellemességgel tudja gyalázni a kapitalizmust, hogy attól még egy Milton Friedman is bűntudattól zokogva szavazna Thürmer Gyulára.

Vannak aztán az egy fokkal gyengébb, de még elfogadható zenét játszó átpolitizált előadók: Eddie Vedder például - noha rendszeresen szerepel egy színpadon olyan léptékű faszokkal, mint Ralph Nader vagy Noam Chomsky - remek dalszerző, érzékeny énekes, és tavaly egészen megindító filmzenét készített Sean Penn Thoreau-ista filmjéhez. Vagy Bruce Springsteen, aki az utóbbi években az amerikai tradicionális munkásnóták countrys-keltás feldolgozása felé fordult, és olyan fergeteges koncert DVD-t adott ki dublini fellépéséről, amiért cserébe magam is kitűzném a Sacco és Vanzetti-jelvényt.

És vannak az egészen ultragáz, vállalhatalan Bonók és Green Day-ek, akik valahol mind az átkozott John Lennonok köpönyegéből bújtak elő. A veszélyes, messianisztikus személyiségzavarral küszködő Bononak egyszer amúgy is külön fikaposztot szentelek majd, úgyhogy térjünk is rá a fentiek legjobb magyar tanítványára, az Anima Sound Systemre.

Anima Sound System

Anima Sound System
(A képen látható Németh Juci énekesnő már nem tagja az együttesnek)

Az Anima a fenti három csoportból valahol középtájon helyezkedik el: nem érzek ugyan hasító fizikai fájdalmat a hallgatása közben, de már túl tömény és fárasztó benne a megmondós-beolvasós indoktrináció ahhoz, hogy folyamatosan hallgathassam - de főleg ahhoz, hogy szeretni is tudjam. Sajnálom, de erről a beolvasós hangnemről nekem az egykori hazai polbeat-énekesek, a Vámos Miklósok, Boros Lajosok, Gerilla együttesek ugranak be, akik annyira bátran mertek nekimenni a vasfüggöny mögül a gaz Lyndon Johnsonnak és Nixonnak. Csak most nem a vietnami háború a téma, hanem az iraki, és nem Johnsont gyalázza az ideológiailag képzett progresszív, hanem Bush-t. És mennyire közhelyes és unalmas már, hogy Animáék a koncertalbumon pont egy vendégnéger szájába adják a "Fuck the war, fuck Bush"-csatakiáltást, amire persze kurjongat a közönség is - népidomítás at its worst.

Volt ugye a "forradalmi" Radiohead-húzás tavaly, mindenki ismeri - azóta nagy a tülekedés, egymás sarkát tapossák a művészek, hogy ilyesféle akciókkal hasonló médiajelenlétet érjenek el. Az Anima is bejelentette tavaly, hogy idén év elején ingyenesen elérhetővé teszi az új lemezeit, egyszerre mindjárt kettőt is, egy remixlemezt és egy koncertalbumot. Korrekt húzás, gondoltam, majd szépen felteszik a cuccot jó minőségű mp3-ban a Google-lal is jól megtalálható site-jukra, hogy tényleg bárki könnyen letölthesse.

De nem, Animáék a T-Online Zeneáruházba tették fel az anyagot, a Microsoft szabványos WMA formátumában, ami alkalmas a liszenszjogok kezelésére, a DRM-mel (Digital Rights Management) való védelemre.

Ezt én baromira nem értem, két okból sem.

Egyrészt: hogy kerül a dühös, poszthatvannyolcas rendszerkritika a Magyar Telekom tulajdonában álló Zeneáruházba, amikor lehetne más, sokkal egyértelműbb út is, amiben nem lenne szerepük a gaz monopolista népelnyomó stb. multiknak? A Radiohead-féle húzásban nem az ingyenesség volt a lényeg, hanem a terjesztés hagyományos üzleti modelljének felrúgása, azaz a kiadó kiiktatása. Az ingyenesség (illetve becsületkassza) ennek csak egy eleme. Az Anima-albumok felett viszont ott virít a felirat: "Kiadó: T-Online".

Másrészt: az Anima egyike a külföldön legismertebb magyar zenekaroknak - a külföldiek hogy a vérbe fogják megtalálni a Zeneáruházat, ha nekem a Google-lal is csak nehézségek árán sikerült, a kereső ugyanis baromira nem adja ki? Hogy fognak regisztrálni, egyáltalán eligazodni az amúgy sem épp kényelmes magyar felületen?

Nem akarok inszinuálni, tudom én, hogy a csegevarapóló meg a palesztinkendő is pénzbe kerül, nincs azzal semmi gond. De örülnék, ha ha valaki megnyugtatóan elmagyarázná ezt nekem.

Letöltések


(A letöltéshez regisztráció szükséges)

Anima Sound System: Upload/Download
http://zenearuhaz.t-online.hu/album/Anima_Sound_System/Upload_Download

Anima Sound System: Mutiny on the Ship (Live at Artemovsk 38)
http://zenearuhaz.t-online.hu/album/Anima_Sound_System/Mutiny_On_The_Ship_Live_At_Artemovsk_38

A konvertáláshoz szükséges programok


(Az albumok letöltése után én ezeket a programokat használtam)

FairUse4MW 1.3 (A liszensszel védett WMA fájlokból eltávolítja a DRM-et)
http://thepiratebay.org/tor/3542695/drm_remover_tools

Free WMA MP3 Converter (A WMA fájlokat MP3-ba konvertálja)
http://www.koyotesoft.com/indexEn.html

21 komment

Címkék: zene politika ingyen reggae magyar koncert új elektro ingyenzene


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr51318956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.02.11. 12:05:42

jé, valamiben egyetértünk :)

nekem tök fura, hogy ezeket a pocakos/armani-öltönyös forradalmárokat valahogy kajolja a nép, forradalmárt minden nappaliba!

pelogi 2008.02.11. 12:12:56

Túlreagálod, aztán a végén Te is ugyanolyan leszel.

relax

animaszar 2008.02.11. 12:16:26

Majd valaki felnyomja rapidra. Egyedül a clash feldolgozás érdekel, police and thives.
A többi gané.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.11. 12:59:41

Az Armani öltöny talán túlzás, meg nem is megy a csuklyás pulcsihoz meg a palesztin kendőhöz :)

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.02.11. 13:15:25

jó kis poszt. sajnos egyre inkább úgy néz ki a magyar underground, mint a tíz-tizenöt évvel ezelőtti Berlin karikatúrája. Ebben nagy szerepe van Priegernek is, aki szerintem korunk suszterlórija. Már várom, mikor alapítanak városházi frakciót Lányi Andrással.

A zene meg egy szar másolat.

namost 2008.02.11. 13:20:51

" olyan léptékű faszokkal ... mint Noam Chomsky "

Igazi suttyó senki vagy, legalább tudnád, ki az. Pl. hogy nélküle nem gépelhetnéd itt a szaraidat.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.02.11. 13:22:54

Priger és az Anima is már kiszorult a magyar undergroundból, ők a 90-es évek zenéjét nyomják még mindig, és hamár zenei megújulásra képtelenek, legalább a sales-stratégia legyen uptodate :)

Te hol élsz Kazi? az Armani+kapucnis puli kombinációnál trendibb dolog nincs is, ezt minden médiaharcos tudja:)

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.02.11. 13:36:13

Megjegyzem, a Radiohead lépésének egy fontos eleme volt (legalábbis annak szánták), hogy nem ingyen adták az albumot, hanem amennyit a letöltő gondol. Ami nem is volt olyan kevés (6 USD átlag, ha jól emlékszem).
Elsőre - főleg ha amúgy egy fillért sem adnál nekik - lehet, hogy kicsi a különbség, de valójában fontos.

anmost: chomsky találta volna fel a billentyűzetet? :-)

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.11. 13:41:11

Chimie, ezt írtam én is. Nem az ingyenesség a döntő, hanem a terjesztő kiiktatása.

namost 2008.02.11. 13:43:27

chimie:
Nem, a mai programozási nyelveket és az azokat fordító programokat megalapozó elméletet.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.11. 13:51:03

namost:
Én meg a politikai tevékenységére céloztam, nem a tudományosra.

o. · http://kultblog.hu 2008.02.11. 14:44:19

ami az animát illeti, egyet van értve. és éppen ezért szar, h pont egy régi kép van itt betéve, belekeverve a dologba azt a nagyon jó és értékes énekesnőt, akinek ehhez a ganéhoz már nincs köze.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.02.11. 14:57:32

Chomsky a hatvanas évek közepéig megírta amiért emlékezni fog rá a tudomány. Azóta egy balos jancsibohóc, aki gevara pólós pubik sztárja. Remélem hamarosan csak az Ali G. interjú miatt ismerik majd azok akik nem foglalkoznak nyelvészettel.
www.youtube.com/watch?v=fOIM1_xOSro

juan 2008.02.11. 15:30:44

a Police and Thieves eredetileg nem is Clash.
en.wikipedia.org/wiki/Police_and_Thieves

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.11. 16:24:54

O.:

igazad van, Németh Juci már nem tagja az Animának, de ez volt a legjobb minőségű kép, amit találtam.

Té! · http://asitasmajdnyujtozas.blog.hu/ 2008.02.11. 17:53:23

ahh, ez az, amit nem töltök le. már attól levert és még fáradtabb lettem, hogy végig olvastam a postot. persze ez nem neked szól, csak beugrottak hasonló élmények, pl. mikor a P.A.S.O. koncerten az énekes(?) vonyította, hogy "séém riiszpekkt, óll of döö néésiönn" - aztán a megvadult, végletekig felhergelt ittas tömeg visszakiabált valami hasonlót... aminek amúgy a mondanivalójával természetesen nincs gond, hasonlóan vélekedek énis... de a hatása alatt legalább annyira vontatottan, életkedvemet teljesen magam mögött hagyva nevettem fel, mint amikor a Subscribe (vagymi) koncerten az énekes azt kiabálta, hogy C'mon, meg hogy Clap ya hands... magyar létükre magyar földön ezt miért kell... persze értemén hogy angol szövegek, meg... illetve, nemteljesen értem. mindegy. de, ami igaz, hogy még azis kellemesebben hat, mikor a PICSA koncerten Megyeri Feri kiabálja mókásan, hogy "össztánc". Persze ezek másféle példák, de valaki csak érti mire gondolok. Mellesleg az eredeti témához visszatérve, éppen a hasonló dolgok miatt tartom bizonyos szempontból gáznak az olyanokat, hogy System Of a Down, meg Rage Against The Machine... persze az is igaz, hogy ezeken túllépve meg rettenetesen imádom, és elismerem. Csak hát amikor nemtom hányadik éve szövegel két szám között Serj Tankian vagy Zack de La Rocha a háborúkról, akkor tépem a hajam.

nagyM · http://nagym.blog.hu 2008.02.11. 21:15:00

Egyszerűen mondva pofátlan (álszent, anti-antiglobalista, átverős, nem baloshoz illő - kívánt jelző aláhuzandó), hogy a Prieger odaadta a nagy T betünek a lemezeket és hagyta, hogy abban a szar, DRM-es WMA-ba terjesszék azokat. Így gyakorlatilag terjeszthetetlen, mert úgy öszintén: ki a halál hallgat zenét wma-ban (akár védett, akár nem)????

biztos csurrant azért némi magyar forint ezért az animának..., a nagy T meg örül, hogy egy ingyenes dologból is képes (ha nem is közvetlenül) hasznot kifacsarni.

persze, ki lehet kódolni, meg át is lehet konvertálni, de a gyakorlatban mégiscsak az van, hogy még sehol (torrenten) nem láttam normális formátumban (mp3).

és itt kérném is, ha valaki már lehámozta róluk a drm-et és mp3-ba is konvertálta, az tegye már fel valahova (mondjuk az ncore-ra, ha lehet :) - nagyon megköszönném (nemmintha én onnan töltenék akármit is :)

az animát meg most nem szapulnám, csinálgatják a saját zenéjüket...ennyi. olyan amilyen. az biztos: a jucis időszakban volt a legjobb a csapat. most szar.

sh! 2008.02.25. 11:22:45

Junior Murvin - Police And Thieves

gerle 2008.03.25. 01:41:21

ha nem tudnátok, már a honlapjukról is letölthetőek a lemezek, mp3-ban, borítóval.

Ingyeélő · http://1001mp3letoltes.blogter.hu 2008.05.30. 17:58:52

Hát nekem ez így túl macerás, inkább nem kell.

zerushunter 2009.10.22. 22:38:30

feleslegesesn fárasszátok magatokat, gondolom a kommentelés teljesen leült, viszont ha tavaly egy kicsit vártok, a myspace oldalukról minden macera nélkül leszedhettétek volna..
jah és ha azt mondjátok, hogy nem tudnak újulni, akkor hallgassatok meg egy Prieger Fannis felállással felálló koncertet. Aki meg ügye nem ismeri Fannit, az ne vakeráljon itt Juciról, folytathatnám... Szilvi nélkül a 68-at se ismernénk úgy, ahogy az létezik. all time favourite
süti beállítások módosítása