HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2008. 02. 13. 09:07 vegyeskazetta

Magyar ingyenzenék: Mátyás Attila

Megvalósítás ötös, tartalom hármaska. A magyar Ian Astbury esete a szöveggenerátoral.



Mátyás Attila, az F. O. System, a Sex Action, majd az Agnus Dei együttesek énekese ingyenesen letölthetővé tette nemrég megjelent szólólemezét.

Kezdjük a dicsérettel. Ha valaki felteszi a zenéjét ingyenes (vagy akármilyen) letöltésre, így tegye. A számok egyben és egyenként is letölthetők, méghozzá rögtön három formátumban: jó minőségű mp3-ban (320 kbps), wav-ként és veszteségmentes flac formátumban is. Én csak a zipelt mp3-makat töltöttem le, kifogástalanul szólnak, tisztességesen fel vannak tagelve, a fájlnevek is rendben vannak. Ha nagyon, de nagyon kötözködni akarnék, azt róhatnám fel, hogy az mp3 zipes verziójában is ki lehetett volna egészíteni őket az előadó nevével, és elhagyni belőlük a szóközöket és az ékezetes betűket, de ez már tényleg kötözködés, nem lényeges.

Letölthető továbbá a borító nagy felbontásban (jpg), valamint a lemez egyik számához készült klip divx-ben. Ezeken kívül találunk linkeket az előadó iwiw és MySpace-profiljára, egy koncertfotókat tartalmazó Flickr-galériára, a dalszövegekre, valamint a vidóklip YouTube-ra feltöltött verziójára. Aki ezt az oldalt csinálta, tényleg gondolt a rajongóira: sokat akart adni és jó minőségben, és sikerült is neki.

Mátyás Attila és fent említett rajongói biztos jobban örülnének, ha innentől, a zenéről szólva is hasonló jókat írnék, de nem megy. Nem mintha nagy gond lenne a lemezzel, sőt, néhány szám egészen kiváló: a Túl közel riffjét a Cult is simán elfogadná egy húzósabb számhoz, a Nagyon mély-jel ugyanez a helyzet: szabványosan felépített rock-számok, a helyükön vannak a kiállások, a szólók, a kórusok, van bennük lendület és gondos dalszerzői munka.


Mátyás Attila: Túl közel (2007)

A legfőbb gondom a dalszövegekkel van: kis gyűjtőmunkával és adatbázis-építéssel viszonylag pontos Mátyás Attila-szöveggenerátort lehetne összeállítani, mondjuk a Gothic rock-szöveggenerátor mintájára és motorjának felhasználásával. A dalok ugyanazokat a szövegpaneleket használják, úgyhogy még szóismétlés nélkül is olyan hangulatom van, mintha ugyanazt a szöveget hallgatnám számról számra. A szövegek mindemellett tartalmatlanok, nem szólnak semmiről, valamint annyira sematikusak és kiszámíthatóak, hogy a rímpárokat gyakran én is előre be tudom fejezni, mielőtt még végig elhangzanának.

A másik gondom, hogy a lemez két-három karakteresebb számot leszámítva zeneileg is unalmas, monoton, egy idő után idegesítően lapos. Végig ugyanazok az effektek, ütemek szólnak, amik a jobban sikerült számokban remekül működnek, de a többiben unalomba, önismétésbe fulladnak.

Attila hangja se tartogat érdekességeket. Ez a hang az ifjúságom része volt, de ma már inkább szenvelgősnek, pátoszosnak hallom: végig ugyanazzal a modoros intonációval szól a lemezen, néhol egész komikus prozódiai hibákkal.

Az is lehet persze, hogy velem van a baj: amikor megismertem az F. O. Systemet, és hasonló külföldi zenéket hallgattam (pl. a hamarosan Budapesten koncertező Missiont), 14-15 éves voltam, és átszellemülten üvöltöttem a legértelmetlenebb szövegeket is az F. O. S. gyakori előfordulási helyein, a Fekete Lyukban és az Almássy téren.

Hivatalos oldal: http://www.merkaba-matyasattila.hu
Letöltés: http://www.reverb.hu/matyasattila/index2.html

9 komment

Címkék: zene indie ingyen magyar rock new wave dark új gothic ingyenzene


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr26333799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.02.14. 21:01:55

Mátyás Attila a Sex Action-ben csak gitározott, az F.O.-ban gitározot és énekelt, ebben a sorrendben. Gondolok később egyre többet énekelt. Most majd meghallgatom.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.02.14. 22:20:00

Köszi. De ha szerinted a FOS-ban inkább gitározott, akkor ki énekelt? :)

koch 2008.02.14. 22:28:30

a sex action szaszája énekelt az fo-ban .... mígnem valami turpissággal kilépett belőle a zenekar és helyette maradt az addig "csak gitáros" matyi és énekelt onnantól and the rest is history.... a mélyen a családunkban pozitív csalódás!!

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.02.15. 12:15:26

Minden eddigi zenekarában gitározott, de nem mindegyikben énekelt. Meg hát az az ének... Egyezünk ki abban, hogy M. Attila giráros, aki énekel is.

Ez viszont igen jól sikerült:
www.youtube.com/watch?v=SWrJd6hrLVU

Szemla 2008.02.17. 11:59:29

Már az első néhány mondatból látszik, mennyire ott vagy a szeren.:)
A Cult énekesét Ian Astbury-nek hívják, gondolom csak elírtad, de Attila éneklése, még nyomokban sem hasonlítható össze avval, ami a Jim Morrison-t a Doors-ban helyettesítő Astbury torkát elhagyja. Az viszont igaz, hogy Attila gitár-játékára nagy hatást gyakorolt Billy Duffy, a Cult gitárosa,és ezt ő is elismeri.

actionthenco · http://actionthenco.tumblr.com 2008.02.17. 20:22:30

Amúgy remek ingyenzene téma lenne pl drMáriás weboldala. az összes tudósok letölthető.

Té! · http://asitasmajdnyujtozas.blog.hu/ 2008.02.18. 00:44:35

amúgysemvennék sokan :)
nahjó, én szeretem Máriás dolgait, mint újságíró kiváló, mint regényíró jó, befogadható, bár az "egy halott naplója" valami fájdalmas volt. Többször felzokogtam közben. Lipót mondjuk ölégjó. Festményei közül is van, amiért kifejezetten odavagyok, és példának okáért a Mentés Másként Tudósok album nagyon jó. Bár hosszú távon fejet fájdít. Viszont van egy ősrégi original drMáriás - Bada Dada albumom, benne sok kiváló alkotás mellett ilyen klasszikusok Badától (RIP) mint pl a:

badadada.freeblog.hu/files/Bada-Dada_A-Rofi-csalad-bos.jpg

Röfi család bosszúja :))))

Amatorp 2009.05.05. 12:29:15

Hát igen Attilánknak a gitározás az jól megy az éneklés kevésbé, a szövegek magyar minta alapján ilyenek (kevés az igazán jó , mélyen szántó szöveg), viszont a szinpadon fergeteges Mátyás Mester, úgy fogja azt a gitárt ahogy kell, még most is élmény, igazi szenvedélyes szinpadi előadó, élvzzük a jó oldalait, szidjuk inkább a politikusokat
süti beállítások módosítása