HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2009. 03. 03. 08:31 vegyeskazetta

A bús férfi panaszai: az új Chris Isaak-lemez

A rock and roll felnőni képtelen tinédzsere hét év szünet után, 51 évesen tovább szövi az időtlen amerikai mítoszt.

Szinte egyszerre jelent meg az új Morrissey- és az új Chris Isaak-lemez. Moz idestova 20 éve az egyik első számú kedvencem, Chris Isaakot viszont csak felületesen ismerem, de mindig kurva jó arcnak tartottam.

A két friss lemez meghallgatása után végre rájöttem, miért: az köti össze Morrisseyt és Chris Isaakot, hogy mindkettejüket mértéktelen és vigasztalhatatlan, melankolikus szomorúsággal bírja eltölteni saját boldogságuk.

Chris Isaak világa a Twin Peaks (melynek mozifilmjében maga is szerepelt) vagy a Pleasantville világához hasonló időtlen amerikai rock and roll mitológiát idéz.

Ez az Amerika megrekedt valahol az ötvenes évek vágyvezérelt idilljében, mikor a lányok mind kötött szvettert, térdszoknyát és bokazoknit hordtak; a jófiúk egyetemi pulcsit és fényes fekete cipőt, a rosszfiúk cippzáros bőrdzsekit. A kertvárosi konyhákban vasárnaponként sültek az irdatlan almás piték, reggelente pedig áramvonalas krómacél kenyérpirítók dobták ki a kétszersültet a sonkás tojás és a bejárat elé házhozszállított tej mellé.

Nehéz hatvan év és több ezer kilométer távlatából megítélni, létezett-e valójában ez az Amerika, vagy csak a nosztalgikus kollektív vágyakozás hívta-e életre, mint William Gibson zseniális Gernsback-kontinuum című novellájában az űrkorszak soha meg nem valósult, szélcsatornában tervezett Art Deco-jövőjét.

Annyi biztos, hogy a cápafarkú, polírozott országúti cirkálók, a drive-in gyorséttermek, az autósmozikban lebonyolított szeretkezések örök és világméretű rock and roll mítosszá váltak, melyek a Chris Isaakhoz hasonlóaknak köszönhetően ma is élnek, sőt új életre kelve átszüremlenek az egyre erőteljesebb és ismertebb Americana stílusba, az új kortárs amerikai folkzenébe.

Maga a Mr. Lucky című lemez: bájos közhelygyűjtemény, egy 51 éves, saját manírjait büszkén viselő középkorú, gyönyörű férfipéldány évtizedek óta tartó tinédzserkorának újabb dokumentuma.

De azok a közhelyességükben tökéletes szórakozást nyújtó számok...

A Cheater's Town springsteenes, középtempós, csalódásba beletörődött, fájdalmas country-rockja.

A Big Wide Wonderful World búgó hangú, ironikusan érzelmes "gyerekcsináló" lassúja, ami mögött csaknem látom lengedezni David Lynch bordó bársonyfüggönyét.

A Very Pretty Girl, mely úgy oszt, mint egy 90-es évekbeli Rolling Stones szám, szinte hallom alatta Jagger mélyített, megkopottságában is kanoroszlán-hangját.

És a hibátlan Best I Ever Had, amit lehetetlen tíznél kevesebbszer meghallgatni egymás után.

Chris Isaaknak nem az a dolga, hogy megújuljon. Hanem hogy évtizedek óta tökéletes stílusérzékkel hozza ugyanazt az újkorában is nosztalgikus, kifakult, sárgás, raszterpöttyös romantikát. Pont úgy, mint amikor még a csalfán folyton félrenéző, áttetsző tekintetű Helena Christiensent ölelgette a fövenyen, a Wicked Game azóta ikonikussá vált klipjében.

No, I don't want to fall in love (This love is only gonna break your heart)

 

Hallgass bele:

 

MP3: Chris Isaak: Best I Ever Had

MP3: Chris Isaak: Cheater's Town

 

Letöltés bittorrenttel: Chris Isaak: Mr. Lucky (MP3, 73 MB)

Segítség: Hogyan tudok bittorrenttel letölteni?

6 komment

Címkék: zene bittorrent americana usa country új rock and roll szupermodell


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr15976172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.03.03. 09:25:01

Ez a Cheater's Town nagyon jó kis szám.

_karmapolice_ 2009.03.03. 10:13:14

Jó kis írás, és jók a képek is!

ladislaus 2009.03.03. 10:19:00

San Francisco Days! Ever best :)

don rafael 2009.03.03. 10:46:32

blú hotel - zseniális, tökéletes, téma lezárva :)

pallagib 2009.03.03. 12:00:05

Jól írsz! Nagyon régen megszerettem már a zenéjét, bár sosem nem hallgattam rongyosra a számait. Nekem valami időtlenséget sugall. Most újra előveszem.

CernaGeza 2009.03.07. 11:02:26

A jó öreg chris isaak, örülök hogy újra penget
süti beállítások módosítása