HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2007. 11. 05. 22:44 vegyeskazetta

Greetings to the New Royalist (Billy)

Billy Bragg a múlt héten Londonban részt vett II. Erzsébet angol királynő fogadásán a Royal Festival Hallban, majd a kép és saját beszámolója tanúsága szerint kezet rázott és elcsevegett az idős uralkodóval.
Az angol kommunista popénekeseket kevésbé ismerő olvasóinknak eláruljuk, ez kb. olyan, mintha Vigi az Aurorából Schönbrunnban lejattolna Habsburg Ottóval, és biztosítaná afelől, hogy őneki tulajdonképpen semmi baja sincs a monarchiával, már feltéve, hogy egy ilyen kedves öreg bácsi a sovereign.

Billy Bragget ugyanis - legalábbis eddig - minimum szélsőbalosként lehetett ismerni. Tisztességes punkként indult a hetvenes években, de talán túl jól tudott angolul, vagy megtalálta a negyedik akkordot is a gitáron, mindenesetre afféle nagyvárosi proli folkcsalogány lett belőle: a nyolcvanas évekre már egy szál elektromos gitárral előadott, de továbbra is erősen politikus dalaiban, ízes, öblös cockney kiejtéssel gyalázta a rendszert, beleértve Thatchert, a Falkland-háborút, és a konzervatív Anglia szinte minden megjelenési formáját.

Ami mégis megkülönbözteti a magukat nevetségesen komolyan vevő, fárasztóan dogmatikus elvtársaitól, az a hatalmas és egészséges önirónia (mely utóbbit éveim előrehaladtával különben is a legfontosabb emberi tulajdonságnak kezdek tartani). Azt hiszem, nincs másik előadó, aki ennyire intelligens, ironikus, humoros, személyes dalszövegeket ontana magából, és ilyen mennyiségben (talán csak a honfitárs Morrisseyt leszámítva).

Ha politikáról van szó, tud indulatos lenni:
If this does not reflect your view you should understand
That those who own the papers also own this land
And they'd rather you believe in Coronation Street capers
In the war of circulation, it sells newspapers
Vagy ironikus:
So join the struggle while you may
The revolution is just a t-shirt away
A szerelmes számai igazán személyesek:
In my pink pyjamas she asked me for something, I gave her the short answer
She read our stars out load, and I knew then that we should have gone sailing
Vagy itt egy kis önsajnálat á la Morrissey:
All my friends from school introduce me to their spouses
While I'm left standing here with my hands down the front of my trousers
Vagy csak egyszerűen meglepő és szívszorító:
 
The chain that fell off my bike last night
Is now wrapped round my heart
Sometimes I think that
Fate has been against us from the start

A legviccesebb persze akkor, amikor a fenti két kedvenc témáját, a szerelmet (vagy szexet) és a politikát összekavarja, mint pl. a címben idézett számban:
 
Shirley, your sexual politics have left me all of a muddle,
Shirley, we are joined in the ideological cuddle.
(...)
Politics and pregnancy are debated as we empty our glasses,
How I love those evening classes.



Billy Bragg: Greetings to the New Brunette (Shirley)

Vagy egy másik számban:
Between Marx and marzipan in the dictionary, there was Mary
Between the deep blue sea and the devil, that was me
Vagy egy harmadikban:
But I've become inflamed with thoughts of lust and thoughts of power
Thoughts of love and thoughts of Chairman Mao
Vagy egy negyedikben:
Could it be an infringement of the freedom of the press
To print pictures of women in states of undress

A kettő nyilván szétválaszthatatlanul összefonódott benne, vagy ahogy ő is énekli az utolsóként idézett It says here (Azt írja az újság) című dalban, "Politics mix with bingo and tits".

Az uralkodó estélyére egyébként úgy keveredett, hogy új dalszöveget írt az Örömódához. "Én akartam lenni az új Bob Dylan, ehelyett az új Friedrich Schiller lettem" - ahogy kedélyesen elviccelődött a királynővel, and her Fascist regime.

Szólj hozzá!

Címkék: zene politika folk punk brit angol


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr75210388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása