HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2009. 03. 16. 08:35 vegyeskazetta

Csak tiszta forrásból: Mariee Sioux

A kicsit magyar, nagyon indián lány életre kelti népe mitológiáját és az észak-amerikai őserdők szellemeit.

Mariee Sioux

Létezik egy titokzatos nőalak az amerikai indián mitológiában, a szarvas-asszony. Egyes hagyományokban alakváltó démon, aki hol gyönyörő fiatal nő, hol szarvas képében bukkan fel. Mások szerint nem változtatja alakját: felsőteste emberi nőé, de lába szarvaspatában végződik, szemei pedig igéző szarvas-szemek.

Csábító pillantása persze azonnal magához édesgeti a férfiakat, akiknek lelkét örökre elrabolja, ha nem veszik észre időben a szarvas-asszony patáit. Ha a szarvas-asszonyt elárulja patája, elmenekül; ha nem, halára is taposhatja a megigézett férfit.

Ez az indián legenda jár a fejemben mindig, amikor a magyar felmenőkkel is rendelkező, indián Mariee Sioux-t hallgatom. Nem mintha olyan veszélyes lenne, mint az alakváltó démon, épp ellenkezőleg. Azért, mert olyan harmonikus egységben még nem hallottam megszólalni embert és természetet, mint ahogy ő énekel.

Mariee Sioux

Azt mondják, ha az indiánok elejtettek egy állatot, teljes egészében felhasználták annak minden részét, nem volt felesleg vagy pazarlás. Ugyanígy Mariee Sioux lemezén sincs egy felesleges hang, egy felesleges szótag se. Mégis olyan burjánzóan gazdag világot teremt egy gitárral és egy indián furulyával, hogy összeírni is élmény a jellemző szavait, témáit.

Mariee Sioux

A jellegzetes témák, amikről énekel... Sziklákba karcolt indián ősök arca, gyógyfüvet gyűjtő indián javasasszony, az erdőben surranó vadak, megvillanó vadállat-szemek. A növények: fenyvesek, tölgyesek, földiszeder és áfonya, mohaszőnyeg, zuzmó és páfrány. Az állatok: vidrák, bölények, medvék, prérifarkasok, méhek, imádkozó sáskák, szarvasok és szellem-farkasok. És selyemgubók, rovarbábok, bogárcsápok, őrlőfogak, csontok és agancsok (hát persze).

Mariee Sioux

A zene pedig kristálytiszta vízcsobogás és szívdobogás, előttem eddig tökéletesen ismeretlen harmóniákban. A sorok hol repetitíven, szuggesztíven ismétlődnek, hol tökéletesen szabadon, ide-oda hajlonganak, mint az indián őserdők ágai a szélben. Sehol egy kitalálható akkordmenet, sorvég, rím vagy dallam, ami pedig oly fájdalmasan jellemző korunk gitáros-dalos leányaira.

 

Mariee Sioux 24 éves, ez az első lemeze. Tízezer kilométerre tőle remélem, hogy bája és érzékenysége kitart egy második lemezig, és bekerül az amerikai roots zene klasszikusai közé.

Vagy visszaváltozik szarvassá, és eltűnik a szemünk elől az erdő összehajló ágai között.

 

Hallgass bele:

 

MP3: Mariee Sioux: Wizard Flurry Home (5:16)
MP3: Mariee Sioux: Wild Eyes (9:15)

Letöltés bittorrenttel: Mariee Sioux: Faces in the Rocks (mp3, 68 MB)
Segítség:
Hogyan tudok bittorrenttel letölteni?

Vásárlás: Mariee Sioux: Faces in the Rocks (Amazon)

 


1 komment

Címkék: zene americana folk indián usa csaj


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr72984041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskafaraok 2009.03.17. 00:14:52

erdekesenek tunik, hallgatjuk nemsoka... remeljuk nem egy lany+gitar...
süti beállítások módosítása