HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2008. 03. 17. 09:14 vegyeskazetta

Ünnepi Gallon Drunk-koncert Budapesten

A magyar együtteseket vigyék el tőlünk, a külföldieket hozzák ide. Ünnepi Gallon Drunk-koncert Budapesten, tudósítás.

Gallon Drunk

Volt egy műsor az MTV-n, valamikor a 90-es évek elején, minden adásban más zenész mutatta be kedvenc előadóit, klipjeit. A nálam akkor abszolút kedvenc, és a blogban is sűrűn szereplő Nick Cave műsorában egyebek mellett szerepelt a Massive Attack, a Birthday Party, PJ Harvey, a The Saints nevű korai ausztrál punk-rock együttes - és a Gallon Drunk. Ekkor hallottam róluk először.

Energikus blues-rock-punk, vészjóslóan suttogó vagy üvöltő ének, vibráló Hammond-orgona, és az oly karakterisztikus szaxofon és az egészen egyedi ütőshangszer. Közben olyan sötéten, mélyen kongó hangzás, mintha valaki vadul olajoshordókat döngetne a háttérben. Nem vált a kedvencemmé, alaposan csak egy lemezt ismerek tőlük (bár ez most épp meg fog változni), de John Peelnek teljesen igaza volt, mikor a műsorába meghívta őket: "Why? Because they don't sound like anyone else".


Gallon Drunk: Simon Wring, Terry Edwards, James Johnston, Ian White

A március 14-i koncertet eredeileg a Wigwam 2 nevű rock-klubba hirdették meg, amitől már a név és a website alapján is kirázott a hideg, huszadrangú gagyi jazz-blues klubnak tűnt. Az utolsó pillanatban viszont átkerült egy sarokkal arrébb, a Lőrinc pap tér sarkán álló Kamra klubba, ami kezdetben volt Alter-Ego, Ego-Centrum, majd valamilyen néven mozi, méghozzá Európa egyetlen, speciálisan kisebbségi filmeket vetítő mozija.

Szerencsés és remek helyszínválasztás: ez a hely volt a 90-es évek elején kialakult Bermuda-négyszög egyik sarka - a másik három a Tilosaz Á, a Total Car és a Blue Box (azaz a most már bontás alatt álló Kultiplex) volt. Jelenleg barátságos, kockás abroszos vendéglőként üzemel, konyháját a koncertre várva le is teszteltem, a csirke brassói hatalmas és finom.

Érkezésemkor a jelenlévő 10 emberből négy az együttest alkotta, kettő meg a pult mögött állt, de este tízre nagyjából összejött az a 130 ember, akitől a szervező szerint az est már nullszaldósnak számít - mondjuk több be se fért volna. A dobos, Ian White szerint egyébként otthon, Angliában úgy 4-500 ember előtt szoktak fellépni - ha nálunk is valami rendes  sajtóval és körülményekkel rendelkező helyen, mondjuk a hajón rendezik meg a koncertet, összejött volna több száz ember is.

Gallon Drunk: Hurricane (2001)

Ahhoz képest, hogy milyen cseppnyi helyen játszottak, milyen kevés ember előtt, és milyen nevetséges összegért - 1500 forint volt a belépő!!! -, brutális, energikus koncertet adtak, a dobos Ian White arcán különösen látszott az élvezet, szívesen beszélgetett is utána. Az énekes-gitáros (amúgy Bad Seeds-orgonista) James Johnston eksztatikus akrobata-mutatványokat produkált, és verte magát a kb. nyolc négyzetméteres színpadhoz. Terry Edwards szaxofonos-ütőshangszeres-orgonista visszafogottabb volt, bár elmondása szerint imádja az ilyen kis klubokat, a budapesti pedig az eddigi turné egyik legjobban sikerült koncertje volt. Terry nagyon durva egyébként, a Tinderstickstől Jimi Tenoron át PJ Harvey-ig, a Madnessig és Lydia Lunching a fél világgal játszott, és saját együttese is van (The Scapegoats).

A koncert az koncert - az élő zene egészen egyedi, megismételhetetlen élmény, ahogy 20 centire, az első sorból üvöltök az együttessel, James Johnston kis híján kiveri a szemem Fender Jaguar gitárjával, én majnem az övét a cigimmel, 40 fok, füst, csorgó izzadság, tömeg, ünnep, haza és haladás.

Kivánjuk az évenkinti Gallon Drunk-koncertet Buda-Pesten!

13 komment

Címkék: zene indie brit rock koncert angol blues


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr57382151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Té! · http://asitasmajdnyujtozas.blog.hu/ 2008.03.18. 17:59:38

Nem ismertem őket, de a videó alapján k&#>a jó lehetett!!

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.03.18. 19:57:36

Ööö, ismerős az első sor. De amiért írok, az ez:
www.youtube.com/watch?v=x_M9zWORBuA
Elég szórakoztató.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.03.18. 20:02:37

Nekem is!!! De honnan? Nagyon rég hallottam.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.03.18. 20:30:32

A Wantedban márc.15 alkalmából volt egy "Mit kíván a tiniagy?" című oldal, abban volt.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.03.18. 20:40:13

Ejnye, tényleg. Közben megpróbáltam visszaemlékezni, én a Genyó Szivó Disztrolyra tippeltem volna. A Wanted ilyen vicces lett volna? Utólag is credits to Wanted.

Pánczér László · http://iguana 2008.03.20. 21:37:09

Sziasztok!
Köszi, hogy tetszett a koncert. Nem tudom, hogy próbáltál-e Budapesten koncertet szervezni? Nem egyszerű feladat! Én megpróbáltam. Eredetileg a W2 bevállalta a koncertet, de 5 nappal a buli előtt lemondta.
Komoly problémáik vannak a lakókkal. Erről ennyi. De a Kamrában a Gumipopp segítségével létrejöhetett az este. Köszönet Valamennyiüknek!!!
Persze Én is szeretném látni ezt a fantasztikus bandát jobb körülmény között.
De ez nem olyan egyszerű. Ha a hajóra szerettem volna vinni Őket, akkor a hajó bérleti díjnak a zenekar gázsijának többszörösét kérte volna el ( itt nem, a duplájára vagy triplájára hanem többre gondolok. Ez számomra nem fair. Előre nem lehetett tudni, csak titkon számítani rá, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Köszönöm azoknak akik eljöttek és élvezték a műsort, hogy ezzel a "csekély" 1.500ft-os belépővel támogatták a Gallon Drunkot. Nehéz a még megfizetthető árakról beszélni, ami tőlünk nyugatra 15 euró az nálunk ki tudja, hogy mennyi? Itt 3.800 ft-os beugróval nem tudom mennyien lettek volna. Szerintem ez egy a körülmények között korrekt ár volt. 3 sör ára.
Én már láttam Őket néhányszor. Először 12 évvel ezelőtt Bécsben. Nem emlékszem kb mennyien lehettek az alkohol és a koncert hangulata erős volt. Aztán 6 évvel ezelőtt szintén Bécsben akkor kb 50 ember előtt játszottak abból 20 magyar. Legutóbb tavaly októberben Münchenben max 30 ember előtt. Mi 4-en érkeztünk Budapestről. Ezek nem sok optimizmusra adhatnak okot, hogy Nálunk mennyi ember lesz képes eljönni. A csalódás pozitív volt. Én bevállaltam a bukást is, de ennek a koncertnek meg kellet lennie!
Talán ősszel megismétlődik újra. Kaptam igéretet. A zenekar élvezte a helyszínt. James-nek első látásra tetszett az alacsony szinpad. A közönség közelsége stb...
Jól is szólt. Amikor a koncert közepe táján odalépett hozzám a turné menedzser és megdicsérte a keverést az mindent elmond.
Tehát lesz még Gallon Drunk Bp.-n no meg Pécsen is az ősszel. Ha valaki tudna segíteni akkor még a Szigeten is valamelyik kisszinpadon.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.03.20. 22:39:36

Szia László,

én köszönöm, hogy megszervezted, meg a sok háttérinfót is :) Hidd el, semmi baj nem volt a Kamrával, ezt írtam fent is, 100%-os volt a koncert, bár a percre pontosan lenyomott 1 órás műsor azért kevésnek tűnt. Reméljük, összejön a többi Gallon Drunk koncert is!!!

Pánczér László · http://iguana 2008.03.21. 05:45:19

Szia!
Köszi! Bocsi, csak egy kicsit kifakadtam. Én nem vagyok koncertszervező. Nem is leszek.
De ennek a koncertnek meg kellett lennie!
A Wigwam 2 védelmében azért még leírnám, hogy az is egy kultikus hely egyébként. Valamikor ott kezdődött el a Total Car. Csak nagyon rövid ideig müködött ott, a lakók miatt szintén. Ha jól emlékszem innen mozdult a Nyugati-hoz? Én sem jártam ott mivel, hogy akkor még vidéken éltem. Másrészt a W2-t nekem nem kell védenem, elég nehéz vasárnap éjszakát, no meg utána következő napokban sok plusz munkát okozott.
A müsor különben 70 perces volt. Ez volt a turné program. És 11-kor be kellett fejezni, hogy utána kezdődhessen a Gumipopp party.
Másnap voltak zalaegerszegi barátaim (szám szerint 23-an) a Murska Sobota-i koncerten.
Amikor másodszor jöttek vissza akkor egy már eljátszott számot nyomtak le újra. :) Londoni klub koncerteken ez az 1 óra egy bevált müsoridő. Ezt természetesen Én is nehezményeztem. Legközelebb kell egy előzeneker is.

Pánczér László · http://iguana 2008.03.21. 08:51:05

Még valami.
Ha érdekel, 24.-én husvéthétfőn lesz egy jó koncert a Blue River hajón. Dead Elvis and His Man Grave (USA?) lép fel a Shadowbirds-szel (HU). Oneman band még nem játszott ezelőtt Bp.-n (tudtommal). Külenleges hangulat. A figyelmedbe ajánlom. Ez a buli a RNR666 rádió szervezése. A myspace-n megtalálod.

csühes · http://www.myspace.com/csuhespaliweeklylist 2008.03.21. 13:34:10

Sziasztok!
Ezen az oldalon megtaláltok minden infót az RNR666 által szervezett koncertekről. A blog részben interjúk (többek között Dead Elvis- el is) és lemezkritikák.
A Gallon Drunk amúgy nagyon jó volt, de ezt nindenki tudja aki ott volt. Köszönet Laciéknak!

Pánczér László 2008.04.04. 10:35:19

Sziasztok!
Április 12.-én szombaton este 8-kor újra a Kamra Klubban lesz egy egész estés jó buli. Az amerikai Tunnel of Love (sixties punk garage trash) és a francia Jack of Heart (garage) lép fel. A belépő 1000 huf. A myspace-n megtalálhatjátok Őket! Ha tudtok, gyertek el. nem fogjátok megbánni!

Pánczér lászló · http://iguana 2008.10.16. 03:19:05

Sziasztok!
Újra jön Magyarországra a Gallon Drunk! A jövő héten vasárnap (okt. 26.-án) Pécsett A Kino Caféban lépnek fel. A belépő ezúttal elővételben 1.200 huf aznap a helyszínen 1.500 huf. Utána after party hajnalig! Csak jó zenékkel!!!
süti beállítások módosítása