HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2009. 02. 27. 08:55 vegyeskazetta

Amerika titkos lelke: az alt-country

Az alt-country új életet lehelt az amerikai tradicionális zenébe, ám ez a lehelet felettébb alkohol- és kriptaszagú. Mi is az az alt-country?

Az Egyesült Államok sokak számára egy nagy, nárcisztikus, felszínes ország, amely látszólag sokat, ám csupa értéktelen tulajdonságot mutat magából. Amerika imázsa a legtöbb nem-amerikai számára kimerül a popkultúra által közvetített egyszerű közhelyekben.

Amerikával legtöbben az anyagiasságot, az értékelvűséget társítják gondolatban. Pedig Amerika spiritualitása igenis létezik, sőt van egy oldala, amelyet errefelé alig ismerünk, és hasonlóan a mély orosz vagy indiai lélekhez, talán sohasem tudjuk megismerni igazán. Ez a mágikus Amerika.

Amikor az európai bevándorlók birtokba vették Amerika földjét, lelki értelemben nemcsak a vasfegyelmű, csúcsos fekete kalapú puritán kereszténységet vitték a hátukon, a maga démonaival és boszorkány-hitével. Hanem az összes valaha volt istenüket és démonukat, mint Neil Gaiman Amerikai istenek című regényében.

Vitték a boszorkányokat, szellemeket, kísérteteket, összes erdei manójukat és tündérüket, és az új kontinens rövid történelmének évszázadai során benépesítették velük az indiánok természetfeletti lényekben addig is bővelkedő erdőit, sivatagait, mocsarait.

Vitték kollektív tudatalattijukat, a tíz-húsz generáción át mesélt népmondáikat, balladáikat, dalaikat, misztikus vándormotívumaikat, babonáikat. Megbosszulatlan gyilkosságokról, megbocsáthatatlan és el nem évülő bűnökről, halott szeretőkről, generációkon át őrzött véres családi titkokról.

És persze az Újvilágba is önkéntelenül magukkal cipelték minden félelmüket, szorongásukat, kiszolgáltatottságukat, és a természetfelettibe vetett hitüket.

Ebből a mágikus népi hagyományból táplálkozik sokminden (irodalom, film, zene), amit összefoglaló néven American Gothicnak szoktak nevezni, és aminek a zenében a legközelebbi megfelelője a kortárs folk különösen hátborzongató formája, az alt-country.

Ha az alt-country irodalmi hagyomány lenne: Poe, Hawthorne, Faulkner, Ambrose Bierce, Lovecraft, Stephen King lenne. Ha tévésorozat, akkor Carnivale, Deadwood, és persze Twin Peaks lenne.

Akár a fenti művek a maguk műfajában, az alt-country az amerikai népzene sokszínű palettájának legsötétebb árnyalata. Komor, baljóslatú, sötét tónusú hangokból és fájdalmas szövegekből kikevert alternatív neotradicionális folkzene, mely nyomasztóan súlyos, spirituális témákat ötvöz az amerikai roots zene különféle formáival (country, bluegrass, blues, gospel, és persze rock).

Témái közt prominens a halál - különösen a gyilkosság -, sok a bibliai téma és kép, a fohászkodás, az istenhez fűződő mély és átélt kapcsolat. A dalok szereplői hol csalódott és gyilkosságra vetemedő szerelmesek, hol szomorkás élettörténetüket egyik városból a másikba hurcoló ágrólszakadtak.

Az alt-country erdeibe sohasem süt be a nap. Lombjai fenyegetően lengedeznek, mint a Twin Peaks sötét fenyvesei és pirosra váltó közlekedési lámpái.

A képek forrása:http://www.flickr.com/photos/garyisaacs

 

Alt-country vegyeskazetta

 

(Meghallgatásához Mozilla Firefox ajánlott)


MP3: Townes Van Zandt: Black Widow Blues

MP3: Bonnie Prince Billy: Stablemate

MP3: Jay Munly: My Darling Sambo

MP3: Sixteen Horsepower: Black Soul Choir

MP3: Mark Lanegan: Cripple Creek

MP3: Michelle Shocked: The L&N Don't Stop Here Anymore

MP3: Jim White: The Wound That Never Heals

MP3: Johnny Dowd: Worried Mind

MP3: Damien Jurado: Best Dress

MP3: Woven Hand: Winter Shaker

 

 

Másold át a kazettát!


Letöltés egyben:
Alt-country vegyeskazetta 2009. 02. 26. (RAR, 58 MB)

 

 

9 komment · 1 trackback

Címkék: zene americana folk usa válogatás country mixtape gothic alt country southern gothic american gothic vegyeskazetta


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr6729723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ismeretlen 2009.03.10. 19:13:39

Jay Munly és a southern gothic-countryBarron von Schlosser: Munly-MunlyNoha a mainstream, törzsgyökeres country muzsika mostanra igen jelentős jellemfejlődésen ment keresztül - gondolok itt arra, mennyi mellékvonalat, mellékágat indított útjára - nálunk s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theboxman 2009.02.27. 11:27:01

"A revolver, a shovel, and the will of god" - örök kedvenc Munly idézet a témához vonatkozóan.

hyydra 2009.02.28. 18:41:12

tetszik a post! képek is nagyon jók!

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2009.03.01. 22:10:39

Hurrá! Új bejegyzés.
én könyvet mondok: Roddy Doyle - Play That Thing!

virtualdog 2009.03.09. 13:14:25

Remek poszt, élvezettel és borzongva olvastam új szerelmemről! :D A zenei kóstolók is jók nagyon, megint van mit hallgatnom. :) (Utóbbi hetekben Otis Tayloron éltem.)

A posztot pedig engedelmeddel ismerőseimnek szétküldözgetném. :)

mangorlo 2009.03.09. 23:10:52

u bassz ez baszas jo. ra is keresek a eloadokra. amugy nekem tuzroka alatt nem megy a lejatszo, csak explorerben.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.03.09. 23:12:47

Pedig a Yahoo azt hirdeti, FF alá van a legjobban optimalizálva a lejátszójuk. Nekem megy simán. Sok sikert a kereséshez :)

mangorlo 2009.03.10. 13:54:21

küljél már egy listát milyen magyar alte cuccaid vannak aztán cserélünk
süti beállítások módosítása