HTML

Friss topikok

Vegyeskazetta a Facebookon

Utolsó kommentek

Címkék

aids (2) ajánló (1) alt country (10) americana (11) american gothic (7) angol (21) ausztrál (9) bittorrent (22) blues (8) blues rock (3) brit (20) country (12) cover (1) csaj (21) dark (5) dvd (2) elektro (2) ethno (3) feldolgozás (2) fika (1) film (9) flash (1) folk (12) francia (1) gay (2) gothic (4) hippi (4) holland (1) indián (1) indie (34) indiepop (8) ingyen (11) ingyenzene (11) internet (1) iron maiden (1) izrael (1) jamiroquai (1) jazz (1) kispál és a borz (1) koncert (11) magyar (13) mixtape (2) német (1) new wave (9) new york (7) olasz (1) opera (1) politika (6) pop (10) promóció (1) punk (6) rádió (1) reggae (2) reklám (2) rock (10) rock and roll (1) sex pistols (1) southern gothic (5) svéd (3) sziget (1) sziget2008 (1) szupermodell (4) tankcsapda (1) too young to die (7) történelem (2) tribute (5) triphop (2) tv (3) új (12) unplugged (2) usa (28) üzlet (1) válogatás (2) vegyeskazetta (3) world music (2) zene (65) zsidó (1) Összes címke

2009. 04. 24. 08:03 vegyeskazetta

Country-klasszikus születik: Alela Diane

Alela Diane személyében az amerikai underground folk következő évtizedeinek meghatározó alakjával állunk szemben.

Alela Diane

Alela Diane mintha a korábban bemutatott Mariee Sioux idősebb nővére lenne, annyira közeli lelki és zenei társak, gyakran is lépnek fel együtt. Nem ismerem a származását, de az arca jellegzetességei és bőrszíne alapján Mariee-hez hasonlóan nem zárnám ki az indián gyökereket.

Huszonhat éves, egy magánkiadású és két hivatalosan kiadott szólólemez őrzi egyelőre a hangját. A magánkiadásút nem ismerem, nyilván lehetetlen beszerezni.

 Alela Diane: White As Diamonds (To Be Still, 2009)

Az első hivatalos lemeze, a 2006-os The Pirate's Gospel nekem még kicsit túl komor és zilált, kevésbé melodikus, kevésbé telt; ha címkékben gondolkodunk, inkább illik rá a manapság divatos Freak Folk és New Weird America. Több benne a befelé szóló, dekadens, magányos blues mint a dallamos folk. Leginkább egyébként pont ezzel a szokatlanul sötét hangulatával emelkedik ki az átlagos singer-songwriter lányok produkciói közül.

Alela Diane

Felesleges találgatni egy ilyen fiatal, és egyelőre ilyen kevés produktummal rendelkező előadó esetében, hogy melyik az igazi hangja: az első vagy a második lemez. Én a különbségek hallatán mégis úgy érzem, hogy a második, az idén februárban megjelent To Be Still című lemez az, ami az igazi debütálásának tekinthető, annyira megkapóan érett, érzelemgazdag, telt, harmonikus anyag.

 Headless Heroes: The North Wind Blew South (Silence of Love, 2008)

Alela hangja az előző lemez fakó tónusához, dekadens és nyers dallamaihoz és kemény artikulációjához képest simogatóan meglágyult és dús, gazdag színekkel telt meg. Szerencsére felhagyott az első lemezen végigvonuló elkínzott, nyávogós, maníros énekléssel és a minimalista, olykor kakofón hangszereléssel; dalszerzői tehetsége pedig már magasan az átlagos singer-songwriter mezőny fölé emeli. Mintha egy női Tim Buckley-t hallgatnánk; a The Alder Trees című szám még dallamában és ritmusában is hasonlít az angyali Tim I Never Wanted to be Your Mountain című dalára.

Alela Diane

Alela nem csak szólóénekesként dolgozik: 2008 novemberében a Headless Heroes elnevezésű stúdió-projekt The Silence of Love című feldolgozás-lemezéhez kölcsönözte a hangját, többek között a Jesus and the Mary Chain, Nick Cave és Nick Drake dalaihoz. A Silence of Love Alela második szólólemezéhez hasonló, az indie-rock-kal vegyülő, bensőségesen szép, halk folk.

 Headless Heroes: Just Like Honey (Silence of Love, 2008)

Próbálom kerülni a patetikus szavakat, de számomra kétségtelen: Alela Diane személyében az amerikai underground folk következő évtizedeinek meghatározó alakjával állunk szemben; egy olyan csillagokhoz mérhető egyéniséggel, mint amilyen - csak a stílus női előadóinál maradva - Alison Krauss, Gillian Welch vagy Patty Griffin. Az az érzésem viszont, hogy Alela Diane sose lesz olyan híres, mint (a persze szintén kiváló) Johnny Cash vagy Bob Dylan.

Alela Diane

Inkább azok közé az előadók közé fog tartozni, akiket egy maroknyi megszállott zenebuzin kívül a nagyközönség egyáltalán nem ismer, de a stílusra és a híres előadókra gyakorolt hatásuk történelmi jelentőségű. Vagyis az olyan klasszikusok közé, mint Townes Van Zandt, Nick Drake, Tim Buckley vagy Bert Jansch.

 

Hallgass bele:

 

MP3:Alela Diane: The Alder Trees (3:27)
MP3:Alela Diane: Lady Divine (5:12)

Letöltés Rapidshare-ről:
Alela Diane: The Pirate's Gospel (2006) (RAR, 49 MB)
Alela Diane: To Be Still (2009) (RAR, 59 MB)
Headless Heroes: Silence of Love (2008) (RAR, 45 MB)

Alela Diane MySpace:
http://www.myspace.com/alelamusic

 


10 komment

Címkék: zene americana folk usa country csaj feldolgozás alt country american gothic


A bejegyzés trackback címe:

https://vegyeskazetta.blog.hu/api/trackback/id/tr601054650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zser 2009.05.03. 15:31:29

Szerintem te erre a kiadványra gondolsz:
rapidshare.com/files/218751367/alea-songs_whisted.zip
ha igen ezennel beszerezheted:)

Egyébként nekem meg pont az első album tetszik jobban és remélem az a fajta természetközeli varázs nem veszik ki a következő albumra.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.05.03. 19:44:51

@Zser: Helo, ez nem az, de ezzel is nagyo-nagyon jót tettél velem, köszönöm :)
Ha találsz még valami érdekeset, ne tartsd vissza.

belize 2009.05.04. 16:11:27

Cash és Dylan teljesen más kategória, de én Casht és Dyalnt se hasonlítanám össze, ég és föld. (Casht nem bírom, Dylant imádom). És azért mert te szereted ezeket a 12 egy tucat csajokat, még nem jelenti azt, hogy tényleg történelmi jelentőséggel bírnak. Ne legyen igazam, de szerintem hamar elmossa őket a víz.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.05.04. 16:45:13

@belize: Persze, hogy nem attól lesz történelmi jelentőségű, mert *én* szeretem. Csak arról van feljebb szó, hogy abból a szögből, amiből én nézem ezt a country/folk/stb. szcénát, neki nagyon komoly szerepe van, és akár hatása is lehet a jövőre. És pontosan azért, mert nem tizenkettő egy tucat (hidd el, ismerem a tizenkettő-egytucat előadókat is, és soha nem írnék róluk, főleg nem ilyet).

theboxman 2009.05.05. 19:37:45

Dylan hangjával ölni lehet, régen a Mr. Tambourine Man-t használták a foglyok vallatására. Cash viszont klassz, csak szegényem 1 album után valamiért olyan fájdalmasan unalmassá válik, de egy albumig élvezetes :)

Érdekes, country, alt-country, blues, rock zenészek myspace oldalán az influences résznél mindig külön kiemelt helyen van Nick Drake, a két Buckley, de főleg Van Zandt :) Pedig egyiknek sincs hollywoodi filmje..

Amatorp 2009.05.08. 21:59:50

Hát igen ! Ez az! Az ilyen zenékböl lehet a világ legnagyobb gyüjteményét összehozni..........de minek. Unatkozni lehet ilyen zenék nélkül is. Sőt, idézve ékesszóló barátomat, akár szenvedhetünk is néhány Bob Dylan lemez birtokosaként.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.01. 13:19:18

Érdekes, és nem rossz. Meghallgattam, nem volt elpazarolt idő. Nekem középkategória, de mivel nekem más a stílusom, nem érdemes nyilatkoznom.

alibabaesanegyvenhattyu · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.15. 13:22:33

Elképesztő ötlet ez a blog. :) Lehet, hogy é vagyok csibe még a blogok világában , de a kazettás korszak visszahozás az egy ötös nálam. Arról már nem ti tehettek, hogy a country is bejön. ;)

Zser 2009.12.25. 19:15:02

Az alela&alina ep-t nem tudnád feltolni vhova, sehol nem találom...

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2009.12.28. 00:35:09

Az sajnos nincs meg nekem se, ha valakinek megvan, tolja fel (az internetre).
süti beállítások módosítása